S A H A B A T

Jom tengok apa petua sakit gigi

Assalamualaikum
Hye dan Assalamualaikum , buat ape weh ? dah makan ? daa terawih ? daa moree ? dahh minum . eh! haha .
Haa , Semalam ain update taak habis sebab ain hilang idea tambah hilang mood nakk menaip . haha . Terus bye bye jaa . Malas sangat lhaa . Rase macam nak besare pon ado ! Okea dah , siape sakit gigi tegak kan bulu ketiak masing2 yea ? Jom tengok apee petue sakit gg :) .
1) Campurkan sedikit cuka dalam segelas air suam. Gunakan air ini untuk berkumur. Amalkan tiga kali sehari sehingga rasa sakit hilang.

2) Kunyah sedikit kapur sirih pada gigi yang sakit sehingga lumat. Amalkan sehingga rasa sakit gigi hilang.

3) Makan buah belimbing buluh bersama sedikit garam.

4) Gigit 3 kuntum bunga cengkih pada gigi yang sakit. Jika gigi berlubang, tumbuk bunga cengkih dan isikan ke dalam lubanggigi dan tutup dengan kapas.

5) Untuk gigi berlubang, ambil getah pada tampuk buah betik muda dan sapukan pada gigi yang sakit dengan putik kapas.

6) Untuk gigi geraham berlubang, tumbuk seulas bawang putih hingga lumat dan masukkan sedikit cuka. Masukkan bahan tadi ke dalam lubang gigi.

7) Sapukan getah pokok kemboja pada gigi yang sakit.

Tapi mase ain sakit , Ain taak buat pon petua petua bagai nie . ain makan ubat banyak-banyak pastu tidur , lagi best . haha . tapi korang jangan laah buat macam ain taw . Sakitt wooo . pes time sakit gigi . Jadi Pendiam smnggu . hhaaha . btw . Selamat bersakit gigi . haha .

12 comments:

Mia Meymi said...

hee..mia pn mkn ubat je..

encik Cool said...

petua terakhir jumpa doktor gigi anda...

Natasha said...

wah... bergune ni... tp mane nk dpt mcm2 tu..

leakedknowledge said...

tapi kebaynyakkn tips tu xpakai sbb ssh nk dptkan bhn2 die mlainkan cengkih dgn garam...cuka juga...tapi ak biasa buat just kemam air sejuk smpai bengkak skit gg tu surut :P

shar90 said...

ololoo... ciannyee... hahahaa xD

Zufar Najib said...

berguna-berguna.terima kasih atas perkongsian ilmu ni.hehe

Edy Fee said...

edy mmg amalkan guna air garam.ehhe ulser pon sama

legendary wariner said...

nak petua ulser mulut.huu.pedih ni.hee

tirahzairi said...

oh..belimbing buluh bleh ea

Eyqa Carissa said...

waahh makaceh utk tips tu.. :)
bole try ni kalau sakit gigi

AJIB said...

adoi sy skrng awl bln je dlm 2 @ 3 hr mst skt gigi d sbbkn ade yg nk tumbuh lg hehe...thanks tip tu ye:)

ANNA MARIANA said...

kalo ikut petua yg pernah kak amalkan...
Amik bwg putih kmdian ketuk bagi halus, amik sikit dan tampalkan pada tmpt yg sakit...

SHout



All right reserved by me @ Copyright protected Blog Rahsia Pelangi Edited by Caersasuke